Bergen og Omland Friluftsråd

Hjelp

Her finner du ofte stilte spørsmål med svar. Om du ikke finner det du leter etter send oss gjerne et spørsmål.

Spørsmål med svar

Trenger du hjelp?

Vi i BOF ønsker å gjøre det enkelt for deg å finne svar på det du lurer på.

Spørsmål og svar

Les igjennom ofte stilte spørsmål med svar. Det er stor sannsynlighet at du finner svaret du ser etter.

Ofte stilte spørsmål

Utleie, Booking og kjøp

Dersom arrangementet skulle blitt avlyst, er det viktig at Friluftsrådet får beskjed med en gang. For å få full refusjon ved en eventuell avbestilling, må dette skje senest t 30 dager før utleiedato. Leietaker må betale full leiepris ved avbestilling senere enn 30 dager før utleiedatoen.

Nøkkel til bom og hytte ligger i digital nøkkelboks ved inngangen til hytten. Kode til boksen må bestilles på e-post fra utleie@bof.no. Husk å oppgi dato, navn og sted ved bestilling av kode. Husk å legge nøkkelen på plass i boksen ved avreise. Koden til nøkkelboks kan man bestille dersom man har bekreftet og betalt booking av kystledhus, samt ved bestilt nøkkel til bom. Områder med nøkkelboks per 1.mars.2023 er: Ervikane, Hitsøy, Horgo, Kollevåg, Sandholna, Skageneset, Vollane og Øvre Hellen. Nøkkel til andre områder hentes på Helleneset (Hellebakken 45, 5039 Bergen). 

Det er innlagt kaldt vann (ikke drikkevatn) og strøm – vennligst ikke la vannet renne mer enn nødvendig, da vannet kommer fra en brønn, som vil gå tom om en lar vannet renne for lenge. I tørre perioder kan huset være utæn vann. Husk å ta med eget vann! 

BOF leier ut diverse friluftsutstyr til organiserte arrangement for grupper, skoler og barnehager. Les mer og se oversikt over utstyr her (link: https://boflandno.wpcomstaging.com/utstyr/ ) 

Nei, man må ta med eget drikkevann. Vannet i springen er ikke godkjent drikkevann, men kan brukes til koking/vasking osv.

Ja, på de fleste områdene. På kystledhusene (unntak Sandholna og Kollevåg) finner du kun senger med madrass. I Hovdahuset på Hissøyna finner du dyner og puter, men ta med eget sengetøy. 

  • Kaffetrakter
  • Vannkoker
  • Enkel komfyr-plate og kjeler
  • bestikk
  • kaffekopper og servise 

Er du redd for at det ikke er nok utstyr, ta med engangsservise selv. 

Ja, fra tank på utsiden av huset. (ikke godkjent som drikkevann). Ta med drikkevann til eget forbruk. 

Dette finner du i boden like ved Friluftshuset. Her må du ha nøkkel som du henter i kodeboks eller på Helleneset ved bestilling av huset.

Friluftsområder

All bålbrenning i eller i nærheten av skogmark og annen utmark er forbudt i tiden 15. april – 15. september. I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) uten tillatelse fra kommunen ved brannvesenet. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. 

 

Under generelt bålforbud er det lov å grille i egen hage, i parker og i sjøkanten – i god avstand fra trær og vegetasjon. Det er også lov å benytte tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent av kommunen. Brannsjefen kan legge ned totalforbud mot bruk av ild utendørs ved lange tørkeperioder eller ekstreme vindforhold som medfører stor risiko for gress- og krattbranner. 

 

Vis aktsomhet, vurder spredningsfare og om det er forsvarlig å brenne bål. Sørg for at bålet holdes under oppsyn og kontroll. Ha vann tilgjengelig, og slokk bålet forsvarlig før du går. Rydd bålplassen, og ta med deg engangsgrillen. All brenning skjer på eget ansvar. 

 

Se Bergen brannvesen sine nettsider for detaljert informasjon. 

Gå til områdekart og hak av for “båtutsetting”. Da vil du få opp en oversikt over alle områder hvor du kan sette ut småbåter.  

Enkelte stupebrett har ikke godkjent dybde (fra stupebrett til havbunn). På bakgrunn av dette har vi blitt nødt til å fjerne flere stupebrett fra våre friluftsområder. Dette er svært uønskelig, og vi håper å finne en løsning som kan gjøre det mulig å installere nye stupebrett.  

Ved bruk av engangsgriller står du ansvar ovenfor uønskede hendelser som brann/skogbrann. Derfor er det viktig at du slukker grillen, slik at den er kald før du kaster den. Engangsgrillen skal kastes i rød kontainer eller i grilloppsamler dersom dette er plassert på friluftsområdet. Vær oppmerksom på at du kaster den i rett kontainer eller tar den med hjem dersom det ikke er satt ut avfallshåndtering.  

Du finner informasjon om badevannstemperaturen på ulike steder. Badetemperaturen blir automatisk målt i noen av våre friluftsområder.

Nå kan du se utvikling av dagens badevannstemperatur på flere av badeplassene i Bergen: Krohnegården på Melkeplassen, Konsulbukta/Gamlehaugen i Nordåsvannet, Ballastbryggen på Nordnes, Nyhavn/Elsero i Sandviken, Marineholmen i Puddefjorden og Helleneset i ytre Sandviken. Prosjektet er et samarbeid med BKKBergen Vann og badevann.no (Helleneset).

På Badetassen.no finner du badetemperatur på flere områder:

Marint Avfall

Både hos oss i Bof på Helleneset og hos renovasjonsselskap kan man få ryddeutstyr. Sekker får du alle steder, hansker kan du få noen stedr. Dette er selvsagt gratis. Oversikt over alle steder som leverer ut rydde utstyr finner du på RYDDE 

Rydde er et nasjonalt verktøy som brukes av frivillige i hele landet. Som bruker av Rydde kan du:

Rapportere forsøplede områder. Finner du et område med mye avfall, kan du melde fra i Rydde. Du kan legge ved bilder og beskrive området for å hjelpe andre som skal ut å rydde. Disse områdene vises med røde markører i kartet.

Arrangere offentlig eller privat ryddeaksjon. Aksjoner er markert med blå markører i kartet, og viser området hvor aksjonen skal foregå. Dersom du selv er arrangør, vil markøren for din ryddeaksjon være blå med stjerne i midten.

Registrere funn i etterkant av ryddeaksjonen. Etter aksjonen er ferdig, kan du registrere det du har funnet. Du kan registrere antall kg plukket og du kan også legge inn detaljert informasjon om dine funn som for eksempel antall sneiper eller snacksemballasje. Avsluttede aksjoner har en turkis markør. Du kan også legge ved bilder fra din aksjon.

Finne distributører av ryddeutstyr. De oransje boksene i kartfunksjonen viser hvor du kan hente gratis ryddeutstyr i nærområdet.

Finne avfallsselskap. De grønne returpilene i kartfunksjonen viser hvor ditt nærmeste avfallsselskap er. Disse er viktige å kontakte før ryddeaksjonen for å avtale henting eller levering av eierløst avfall.

Adoptere en bit av Norge. Her kan alle som ønsker adoptere en strand, elv, øy, vassdrag eller lignende område i sitt nærmiljø og ta vare på dette gjennom å rydde jevnlig, og forebygge forsøpling.

Rydde er utviklet i et samarbeid mellom Senter for oljevern og marint miljø og Hold Norge rent. Rydde kan lastes ned til iOS og Android, eller brukes på nett på http://www.ryddenorge.no.

Selvsagt! Men tenk igjennom hvor du drar for å ha strandrydding sammen med barn. Rydd gjerne i nærområder dere bruker i fritid/skole slik at det blir ett direkte positivt resultat for ivrige små ryddere. 

For skoler (Og organisasjoner) vil du på nettsiden vår finne linker til undervisningsopplegg og steder som kan benyttes i forbindelse med undervisning, forskning, og aktiviter til formidling rundt dette miljøproblemet. 

Nei! Dette er gratis å levere på gjenbruksstasjoner / miljøstasjoner i regionen vår (Oversikt over dette i RYDDE). Det er ønskelig at det brukes dedikerte strandryddesekker til strandryddeavfall. 

Plukker du så store mengder at du ikke klarer å få levert dette selv, så kontakter du ditt renovasjonsselskap eller oss i Bof for assistanse. Dette er også gratis. 

Ja! Marint avfall er alt avfall som ligger på strender og i sjøen. Men avfall som ligger langs vann og vassdrag vil til slutt havne i havet dersom det ikke fjernes. Så i arbeidet mot marint avfall inkluderer vi også vann og vassdrag. 

Da kan du adoptere en strand. Gjennom prosjektet “min bit av Norge” kan du søke om registrere en liten strandbit eller ett større område som du og/eller din organisasjon/skole eller privatpersoner kan ta særlig ansvar for en tid fremover. Da vil dette området bli registrert som “Ditt” område i ryddeportalen RYDDE. Mer info om dette finner du her Min bit av Norge (holdnorgerent.no)  

Aktiviteter

Ta kontakt med oss på firmapost@bof.no vi kan hjelpe til med blant annet: utstyr, finne egnet områder og tips til aktiviteter.

Ta kontakt med oss på firmapost@bof.no. Vi kan informere om våre tilbud, flotte friluftsområder å drive aktiviteter på og annet.