Bergen og Omland Friluftsråd

ro og padle guide

 #BOFland

Padling med kano og kajakk i #BOFland

Vestlandsskjærgården er som skapt for padleturer med havkajakk, og i BOFs områder er det mange flotte friluftsområder som er egnet for rasting og telting. De ytre delene av skjærgården er ofte eksponert med flotte svaberg og mulighet for å føle på naturkreftene når været står på.

I indre del av skjærgården er det smulere farvann med smale fjorder, ferskvannspoller og vassdrag. Her kan også kanoen være godt egnet for dags og overnattingsturer i et mer skogkledd landskap. Padling med havkajakk blir stadig mer populært og potensialet er stort for å finne sin egen skjærgårdsperle.

 #BOFland

Sikkerhet

Husk at turforslag og sporlogg kun er veiledene for rutevalget. De fleste rutene er padlet i godt vær. Forholdene kan variere, ved dønning eller vind kan det være nødvendig å ta andre veivalg. Vi anbefaler alltid å ha med sjøkart.

Enten du har egen kajakk/kano eller leier utstyr, anbefaler vi å tenke gjennom sikkerhetsrutiner og hvilket utstyr du bør ha med før du legger ut. Værforhold og vanntemperatur varier, en god regel er å kle seg etter vanntemperaturen. Ha med sikkerhetsutstyr, og tren på egenredning og kameratreding under trygge forhold.

Padling med kano og kajakk i #BOFland

Turforslag

For dem som ønsker padletips har vi satt opp et utvalg forslag til turer med kano eller kajakk.

På TellTur.no finner du flere padlemål i Bergensregionen.

I noen av friluftsområdene finner du plakater med anbefalt padlerute. 

Lindåspollane

Lindåspollane har flere av de mest natursjønne områdene for padling med kajakk eller kano i Hordaland. Her finner du beskyttete saltvannspoller med skogbevokste holmer og nes. Ut mot Lurefjorden er det flere kraftige saltvannsstrømmer (bildet) og i en av strømmene ligger en av de få saltvannsslusene i Norge. Friluftsrådet har tilrettelagt flere områder for telting, et eget padlekart finnes i digital versjon.

 • Kvalvågnes friluftsområde er et fint utgangspunkt for å sette ut kajakk eller kano

Vis turforslag i kart.

Storavatnet og Håøya i Meland

Storavatnet i Meland med tilhørende vann og vassdrag er mye brukt av kanopadlere. Storavatnet har flere holmer som er egnet for telting. Ved Hestdal innerst i Hestnesvann har BOF tilrettelagt et lite område med flytebrygge og parkeringsplass. Området er et godt utgangspunkt for padling i vassdragene.

 • Under Hestdal friluftsområde kan du se veibeskrivelse og lese mer om dette padleområdet.

I Meland er turen rundt Flatøy også fin, parkering og utsetting ved Litle Bergen kai. I Håøya friluftsområde er det store gressletter som er fine for telting. Legg gjerne turen innom Hagelsund friluftsområde på veien, eller ta en avstikker inn i Alverstraumen, til Geitholmen eller Kvamsvågen – begge steder er det teltmuligheter.

Gjennom Alverstraumen er det mye strøm på strømskiftene. Vær også oppmerksom på at dette er den indre leia nordover, med stor båttrafikk i perioder.

Vis turforslag i kart.

Bjørnafjorden skjærgården og Osvassdraget

Skjærgården i Bjørnafjorden er lett tilgjengelig med bil fra Bergen, her finnes det mange muligheter for padling med kano eller kajakk. Av utsettingsplasser for kajakkpadling i sjøen anbefaler vi for eksempel Buena kai i Lysefjorden. På gode dager med mye besøk til Lysøen kan det være begrenset med parkeringsplasser på kaien.

Ved padling i den sentrale delen av Bjørnafjorden skjærgården er Vedholmen nord på Røtinga og Bruarøya et greit sted å sette ut kajakken. Her er det ikke parkering, men på sommeren er det parkeringsmuligheter ved Søre Øyane skule, rett over broen til Sunnøya. Utenom sesongen kan du spørre i butikken, om å få bruke kundeparkeringen. Turen rundt Lepsøy og Ytterøya går stort sett i beskyttet farvann og er en flott dagstur. Underveis passeres Ullsund friluftsområde, der det også er teltmuligheter.

I hele Bjørnafjorden skjærgården er det flere friluftsområder som egner seg som dagsturmål eller helgetur med overnatting i telt. Vi anbefaler spesielt friluftsområdene Oksabåsen, Ervikane, Ullsund, Skorpo og Kalneset. Vestsiden av Strøno er også et fint startsted, selv om det kan være vanskelig å finne et sted å sette fra seg bilen. Å sette ut kajakken fra båthavnen på Strøno, for så å parkere på parkeringsplassen for Ervikane friluftsområde, kan være en løsning.

 

Oselvvassdraget har også fine padlemuligheter og flere flotte leirplasser. Ved utsetting anbefaler vi parkeringsplassene ved friluftsområdene Framnes, Tøsdal eller Raudlio som alle er gode utgangspunkt for padling med kano.

 • Skal du padle i Gåssandvannet bruker du parkeringen ved Tøsdal, hvis du vil ha en lang tur, eller Framnes hvis du vil ha en kortere tur. På østsiden av Gåssandvannet, der Stokkedalselva kommer ut, er det fint å telte.

 • Ved padling i Raudlivatnet bruker du parkeringsplassen ved Hatlelia, på Gåssand. Det er mulig å sette ut kano i sydenden av Ytre Raudlivatnet, men her er ingen parkering. Kjør bilen tilbake til parkeringsplassen i Hatlelia. Mellom Indre og Ytre Raudlivatnet er det fine teltplasser.

 

Vis turforslag i Oselvvassdraget i kart.

Tysnes

Både nord øst og vest på Tysnes er det mange naturskjønne områder som egner seg for padling. Områdene som peker seg ut er Godøysund-området, Bårdsundet og Ånuglo. Et greit utgangspunkt for padling rundt øyene og sundene ved Godøysund er enten ved gjestekaien på Våge. Et nærmere alternativ er området før broen over til Godøysund, her er det offentlig kai som er egnet for utsetting av kajakk. Det er mulig å sette fra seg bilen langs veien før broen.

 • Solstråleøya bør være et obligatorisk mål i dette området, her er det mulig å overnatte i telt, eller leie huset på øya.

 • De andre friluftsområdene, Gunnarsvikjo, Krabbapollen og Fluøy, har alle teltmuligheter.

 • Området rundt Fluøyane kan være utsatt ved vind fra nord og vest. Vær også oppmerksom på at det er flere sjøfuglreservat i dette området, som har ferdselsforbud i hekketiden.

 • Nord på Godøya er det også steder som er egnet for telting. Vær oppmerksom på mye båttrafikk gjennom Godøysund på gode dager i sesongen.

Friluftsområdet Kjevikjo ved Uggdalseidet er et fint utgangspunkt for padling i Bårdsundet. Kjør veien til endes etter å ha tatt av til Tysnes sjø og fritid. I fjæren før veien inn til friluftsområdet er det mulig å sette ut kajakk. Parkering for friluftsområdet er merket med skilt. Det er mulig å telte i Kjevikjo men flere av øyene i Bårdsundet har egnede teltplasser, bruk allemannsretten.

Øyen Ånuglo ligger øst på Tysnes, øyen har rike botaniske verdier, med naturreservat syd på øyen. Øyene er friluftsområde, teltplassen på nordsiden av Ånuglo er best tilrettelagt, mer informasjon med detaljkart i egen brosjyre for Ånuglo. Anbefalt startsted er Espevik syd for Onarheim.

Vis turforslag til Solstråleøya i kart.

Fusa og Samnanger

Skogseidvatnet og Gjønavatnet i Fusa er populære vann for padling med kano, Skogseidvannet er også kjent for sin store Røyebestand. Flere av øyene i Skogseidvannet er egnet for telting. Innerst i Kikedalen er det også flotte teltplasser, turen inn Kikedalen er en opplevelse, med steile fjellvegger på begge sider. Husk å desinfisere kano/kajakk og fiskeutstyr før du ta med deg utstyret inn i vassdragene.

 • Padling i Samnangerfjorden er også en flott opplevelse, et egnet utgangspunkt for padleturer med kajakk, er Rolvsvåg friluftsområde. Her er det parkeringsplass og lett å sette ut.

 • I friluftsområdet i Flesjane er det teltplasser i Skutevika og ved “badeplassen” lengst øst i området.

Sotra

Sotra har mye å by på for kajakkpadleren, enten det er i beskyttet farvann, innaskjærs eller ut langs blankskurte klipper og gjennom trange kanaler ut mot storhavet. Anbefalte startsteder på vestsiden er Langøy kystkultursenter eller Møvik kai. I dette området er du i hjertet av padleområdet og har god tilgang til etablerte friluftsområder og kystledhytter.

Er værforholdene stabilt gode er det en opplevelse å legge padleturen til Løno (bildet), vest i havet. Øyen er friluftsområde, med gode teltplasser og mulighet for å leie det eneste gjenværende huset på øyen.

 

Ved mer ruskete vær er friluftsområdet på Hitsøy et godt alternativ for overnatting i telt eller i et kystlednaust som står åpent. Vurder værforholdene nøye, er det mye vind eller sjø legg turen lenger inn i beskyttet favann.

 • Andre anbefalte startsteder på vestsiden er Kårtveitpollen friluftsområde vest for Ågotnes eller Glæsvær i Sund kommune.

 • På innsiden av Sotralandet er Geitvika friluftsområde på Lille Sotra et fint utgangspunkt.

 • Eller parkeringsplassen til Tyssøy friluftsområde, syd for Bjorøy som også er et populært utgangspunkt for padling.

 

Vis turforslag fra Møvik i kart.

Øygarden

Blant øyene og sundene i Øygarden er det mange idyller. Området gir gode muligheter til å finne en egnet padlerute avhengig av vindretning. De ytre delene av sundene kan likevel være utsatt med sjø og vind og det er viktig å velge rute etter forholdene.

 • Vi anbefaler utsetting av kajakk i Lislevika friluftsområde, ved kystmuseet i Ovågen, eller på Hellesøy.

 • Ved den gamle fergekaien ved Rongesundet, eller nedenfor kommunesenteret på Rong er det også mulig å sette ut kajakk og parkere bilen.

 • En flott padletur med utgangspunkt fra Lislevika friluftsområde er nordover til Langøy friluftsområde. Varier eventuelt turen ved å starte eller slutte ved Nautnes fiskevær. På Langøy er det gode teltplasser.

Askøy vest og nord

Vestsiden av Askøy har mange fine sund og øyer som er egnet for padling med kajakk. Et greit utgangspunkt er friluftsområdet i Kollevågen. Det er lettest å sette ut kajakk i Vestrevågen, 100 meter bæring fra bommen ved den første parkeringsplassen.

 • En padlerute går nordover på innsiden av Ramsøy forbi Store Børøy og inn mot Skotnes. Vest for Store Børøy friluftsområde er det mange idylliske småøyer, noen med egnede teltplasser.

 • Skutlevika friluftsområde kan også være et greit utgangspunkt, noe bæring fra hovedveien og ned til sjøen. Vær oppmerksom på flere sjøfuglreservat i området. Padler du rundt på utsiden av Hauglandsøy, er det en flott telt og rasteplass på sydvestsiden av øyen.

 • Herdla, helt nord på Askøy er også et godt utgangspunkt for padling. Avhengig av værforhold er friluftsområdene på Ystøy og Io i Meland fine mål. På Ystøy er det flott å telte, Io har også noen teltplasser, sammen med Skarvøy som ligger i Det Nauar.

Radøy

Både vestsiden og østsiden av Radøy er egnet for padling. På vestsiden har Friluftsrådet et kystledhus som er et greit utgangspunkt for turer i området.

 • Turen rundt Toska og/eller Uttoska med utgangspunkt fra moloen over til Toska er spesielt fin. Turen kan padles som dagstur, men kombiner gjerne med overnatting i kystledhuset på Skageneset, eller i telt i friluftsområdet på Toska.

 • Friluftsområdet Trettholmen er også egnet for telting. Nordvestsiden av Uttoska er utsatt for vind og bølger fra nordvest og sydvest. Turen kan gjøres kortere og er mindre utsatt ved å bære over eidet innerst i Uttoskavågen og padle på innsiden av øya Floni.

Austrheim

Øyverdenen nord i Austrheim har mange muligheter for de som kommer med kajakk. Snuplassen i enden av veien til Baløy er et bra sted å starte for å padle i nordre del av kommunen.

 • Padle ut til Sauøy friluftsområde, der det er fint å telte, eller østover til Øksnes friluftsområde, som også er et fint startsted.

 • I Øksnes friluftsområde, eller på øyene utenfor, er det også fint å telte. Nord for Sauøy er det sjøfuglreservat, som har ferdselsforbud i hekketiden.

 • En annen tur vi anbefaler er rundt Børilden friluftsområde. På østiden av øyen er det mange fine steder å sette opp teltet. Kjører du veien nordover fra kommunesenteret på Årås, kan du parkere ved offentlig kai på Stavesundholmen ved enden av veien. Dette er et fint utgangspunkt å sette ut kajakken. Velger du å padle rundt nordsiden av Børilden bør det være stille vær og lite sjø.

Bergen

Bor du i Bergen kommune er det flere muligheter for kajakkpadling, uten å bruke for mye tid på biltransport. Nordåsvannet har mange muligheter med utgangspunkt i friluftsområdene Skjoldabukta eller Kyrkjetangen. På Marmorøyane er det teltmuligheter.

En klassiker i Bergen kommune er turen rundt Mildehalvøyen (bildet), parkering og utsetting av kajakk fra parkeringsplassen i Mildevågen.

Husk at Byfjorden kan være utsatt, spesielt når det er vind fra nord eller syd. Med utgangspunkt i Tømmervågen er det en kort tur til friluftsområdene Storøen, eller Våganeset, som begge har teltmuligheter.

Vis turforslag rundt Mildehalvøyen i kart.

 • Både i Sandholna, i Steingardsvikane og på Holmene utenfor Hjellestad er det mulig å sette opp telt. Turen kan også forlenges mot Lerøy og Bjelkarøy.

I nordre deler av kommunen er Helleneset, Biskobshavn, Tømmervågen, Storåkervika eller Holmen i Arnavågen gode utgangspunkt for padling.

Austevoll

Kystledhuset på øya Horgo er et fint mål for en helgetur med kajakk i Austevoll. Avhengig av vær er det flere alternative padleruter ut til Horgo. Turen fra  Prestaneset ved Storebø går i forholdsvis beskyttet farvann. Ved båthavnen er det enkelt å sette ut kajakk. I området er det også parkeringsmuligheter.

 • Sveholmen friluftsområde ved Bakkasund er også et fint utgangspunkt for padletur til Horgo, men herfra er det en mer utsatt fjordkryssing ut til Horgo.

 • Fra Sveholmen er det også mulig å legge turen til Navågen som har fine teltmuligheter.

 • Prestaneset er også et fint utgangspunkt for padling i Heimarkspollen. Turen til Horgo kan være utsatt hvis det er eller nettopp har vært mye vestlig vind.

Vaksdal


I Vaksdal kommune finst det mange alternative padleruter med havkajakk. Ei padletur i Bolstadfjorden, Dalevågen eller Veafjorden gjev ein spektakulær fjordoppleving, i kort avtand frå Bergen. Eit godt utgangspunkt for turar er Litlevika friluftsområde og padlebryggen på Stanghelle (sjå bilde).

Stanghelle idrettslag har ansvar for utlån av kajakker med sikkerhetsutstyr og tørrdrakter. Kontakt idrettslaget for mer informasjon.

Det er særs viktig med godt utstyr og god trening om du gjer deg i kast med Veafjorden. Her kan det lett blåse opp, og det er få plasser å ta seg i land, langs fjorden. Under er det skildra fire døme på turar frå kajakkbrygga på Stanghelle.

Omlag 500m etter brua på Straume finn ein Steinalderbuplassen Skipshelleren til venstre. Her er fint å gjera landhogg og suga til seg inntrykk om ein vil det. I friluftsområdet på Skipshelleren kan du sette opp telt.

 

Nord i Veafjorden er det og rå å finna ein teltplass. Tar du kontakt om det er folk på gardane, er det som regel greit å få overnatte på gamal kultumark langs fjorden. Gardane Bukkestein, Veo på vestsio eller Kvåstad på Austsio, er det rå og ta seg i land.

Midt i fjorden på austsida er det naust ned med fjorden som høyrer til fyllingslid (fylo) oppi lia. Her er ikkje hus att, men fint å telta om ein tek turen opp. Omlag 30 min gangtid frå sjøen. Frå der kan ein og gå vidare opp til fyletjønn og til fjells om ein vil.

TellTur Grautåni.

  1. Dalevågen. 7-8km. Frå Kajakkbryggja som ligg oppstraums rett ovanfor jernbanebrua på Stanghelle, padlar ein nordover mot Helle. Her møter ein først “Idlasundet” før ein etter Helle, der ein forresten kan stikka av til høgre nokre hundre meter oppover “Ånæ”, -passerer Hellestræ. Vidare inn til osen av Daleelva der det òg er kjekt å lura seg langs elvebreidda opp til første stryket og segla ut igjen. Både Idlasundet og Hellestræ er tidevasstraumar som òg varierer med elvevassføringa.

  2. Veafjorden retning Stamnes 8-25km. Frå Kajakkbryggja og ut under jernbanebrua og vidare ut under Stanghellebrua, til høgre rundt Tettaneset/Fyret og vidare innover Veafjorden. Fjorden går 10 km beint nordover med høge fjell rett or fjorden. Når ein er kome langt nok, kan ein til dømes kryssa fjorden og venda tilbake på andre sida. God vêrmelding kan vera greitt i Veafjorden då den gjev få muligheiter til å søkja le eller gå i land om det bles opp. På Austsia av fjorden, frå Grautåni går den gamle ferdselsvegen opp til Botnen og turlagshytta træet. Dette er ein spektakulær tur i gamalt kulturlandskap. Tips når ein skal oppatt under jernbanebrua på Stanghelle, er å lura seg i bakevjene langs høgre sida og så gje gass når straumen er uungåeleg midt under brua.

  3. Sørfjorden retning Vaksdal. 8-20km. Frå Kajakkbryggja og ut under jernbanebrua og vidare ut under Stanghellebrua. Fortsett rett sørover i Sørfjorden. Dette er òg ein bein fjord, og denne går rett sydover. På austsida er ein innunder E16 og Jernbane og på Osterøysida er det aude og bratt til fjells. Flotte naturopplevingar ventar spesielt langs denne sida.

  4. Dalseid-Stamnes-Stanghelle/Dalebryggja. 24-29km. (Nesten rundtur! Har ein berre èin bil, kan ein fullføra runden til fots, med buss eller tog, 8 km frå Dalebryggja via Dale Sentrum og til Dalseid). Frå busskuret ved Dalseid E16/RV569 avkjøring, ca 3km nord for Dale Sentrum. Her padlar ein nordvestover mot Straume/Stamnes. Her er tidevasstraum, pluss alt vatnet frå Vossovassdraget. Spesielt under brua på Straume får ein eit lite kick om taiminga er rett. Straumen som ikkje er ubetydeleg, har ein då med seg ut forbi Stamnes og sørover i Veafjorden. Har ein attpåtil litt nordavind i ryggen kan ein “kosesegla” til Stanghelle. Her kan ein enda turen om ein har bil parkert eller “fullføra” vidare inn Dalevågen til Dalebryggja.

Osterøy

 

Vestrevatnet og Austrevatnet er mye brukt til padling. Vestrevatnet og Austrevatnet blir også kalt Storavatnet. Deler av Austrevatnet ligger i Vaksdal kommune, og Vestrevatnet i Osterøy kommune. Vannene er kraftig regulert, og vannstandene kan variere mye. Strandsonen er ofte blottlagt, med store partier med svaberg og finkornet sand og grus.

har flere små øyer, viker og sund som gjør området velegnet for padling med kano eller kajakk. Langs strandsonen finnes det flere leirplasser som er egnet for telting. Et fint startpunkt er Selvika friluftsområde.

Vis turforslag i kart.

Kvam

Kvam herad og Hardanger har mye fin fjordpadling. Kombiner gjerne en padletur med en fjelltur. Fyksesund er en veiløs fjordtarm like innenfor Øystese. Turen gir en spektakulær fjordopplevelse. Start fra Steinstø like etter Fyksesund broen, eller fra Porsmyr nord for broen.

Fra den kommunale flytebryggen innerst i Botnen kan du gå en tur opp til gården Skåro, eller til turlagshytten Kiellandsbu der det også er overnattingsmuligheter. I Botnen er det også fint å telte.

Turforslag i kart.