Bergen og Omland Friluftsråd

Skiløyper i Bergensområdet

Sjekk forholdene

Føreforholdene varierer ofte mye i skiløypene i Bergensregionen. Det kan være lurt å sjekke forholdene før du drar. Ofte er forholdene bedre enn du tror. Bergen kommune sine nettsider Byfjellene.no har føremelding for blant annet lysløypen på Fløyen og andre skiløyper i Bergen kommune.

  • Facebook gruppen Skiføre i Bergen er ofte oppdatert med kommentarer og informasjon om skiforholdene i og rundt Bergen.
  • På loyper.net kan du se når løypene sist var preparert på Fløyen, Frotveit/Totland, Gullbotn og Totræna.
  • Vis hensyn i sporsatte eller maskinpreparerte løyper, ikke gå til fots. Hundeeiere – vis hensyn. Tenk sikkerhet og følg løyperetning.

Utvalgte områder

Preparerte skiløyper på Kvamskogen

Kvamskogen har mellom 20 og 60 km preparerte skiløyper i sesongen. De mest populære løypene går mellom Jonshøgdi og Furedalen og videre til Mødalen (maskinpreparert til foten av Såta). Løypen fra Ungdomsheimen (Aktiven) og inn Steinskvanndalen er også populær.

Kvamskogen har nettsider med føremelding og på skisporet.no finner du informasjon om hvilke løyper som er kjørt opp. Web-kameraene på Kvamskogen.no gir en god indikasjon på hvordan snøforholdene er på “Skogen”.

Friluftsrådet, Kvamskogen Næringslag og Kvam Herad har utgitt et løypekart som viser de preparerte vinterløypene. Brosjyren viser forslag til rundturer med løypebeskrivelser. På skisporet.no kan du se når de ulike løypene blir preparert.

Etterhvert velger mange å ha med en GPS når de er på tur, noe som kan være et greit tillegg til kartet. Vi har derfor lagt ut noen sporlogger fra løypene på Kvamskogen. Filene som er lagt ut er i et format som kan tas inn i kartprogrammet som fulgte med GPS’en og overføres til GPS enheten. Greit å ha med seg også som en ekstra sikkerhet hvis været slår om.

  • Last ned GPX-fil med sporlogg for de mest brukte preparerte skiløypene på Kvamskogen.

Lysløypen på Gullbotn

Lysløypen på Gullbotn ligger i friluftsområdet på Gullbotn og blir sporsatt av idrettslaget Gullfjell så snart det er forhold. Den lengste runden er 3,5 km. I tilknytning til lysløypen er det en egen varmestue som er åpen i vintersesongen. Ellers kan nøkkel til varmestuen lånes fra Friluftsrådet. På loyper.net kan du se når løypene er preparert.

Frotveit, Totland, Livarden og Austefjellet

Lysløypen på Frotveit er omlag 2 km. Begrenset parkering på store utferdsdager. Skogsvei i Grindåsen forbinder løypen på Totland og Frotveit. Skogsveien sporsettes men er uten lys. Lysløypen på Totland er også et fint utgangspunkt, her er det lysløype og parkeringsmulighet med avgiftsparkering. Fra Fanahytten på Totland går det skogsbilvei opp mot Rambjørvatnet og Livarden. Veien blir preparert når det er gode snøforhold. På hjemmesidene til Fana Il finner du værstasjon.

Noen kilometer videre fra Frotveit ligger parkeringsplassen på Bontveit som er et fint utgangspunkt for turer til Livarden Austefjellet (bildet) og Gullfjellet. Parkeringsplassen i Bjørndalen ved Osavatnet, er også et populært utgangspunkt for turer til Austefjellet, Redningshytten og Gullfjellet.

  • Trafikkameraet på Bontveit gir en indikasjon på snøforhold og temperatur i området. Idrettsservice i Bergen kommune preparerer skiløypene i sesongen, føremelding finnes på deres facebooksider.
  • Mer informasjon om føreforhold finnes også på nettsidene til byfjellene.no, der det også er informasjon om føreforholdene i lysløypen på Fløyen.
  • På loyper.net kan du se når skiløypene er preparert.

Bygdastølen ski- og turområde i Fusa

Skiområdet Bygdastølen ligger i Hålandsdalen overfor Eikelandsosen i Fusa. Området ligger 380 meter over havet overfor Holdhus og har en flott langrennsløype med 5 km preparerte løyper. De fire kilometrene med løyper oppe i selve anlegget er lyssatt på kveldene, mens den første kilometeren fra parkeringsplassen og opp i konkurranseløypene er uten lys.

  • Bygdastølen ligger solrikt til og er et flott utgangspunkt for turer både sommer og vinter.
  • Mer informasjon om løypepreparering på nettsidene til Hålandsdalen idrettslag, som har ansvar for drift av skianlegget.
  • På loyper.net kan du se når løypene er preparert.
  • En lett fjelltur går fra parkeringsplassen via løypene og opp til Heihillerhornet (558 moh). Turen er ca. 3 km lang en vei og tar ca. 1 time fra parkeringen og opp til toppen. Vi anbefaler turkartet for Fusa om du skal på tur i dette fjellområdet. Kartet kan du kjøpe hos Bergen og Hordaland Turlag.
    Atkomst fra Bergen via fergen fra Hattvik til Venjaneset eller via Tysse til Eikelandsosen. Fra Eikelandsosen kjører du Rv 48 og tar av ved Holdhus og kjører mot Solvang. Fra Solvang er det bomvei (avgift 40 kr) opp til parkeringsplassen.

    Last ned sporlogg fra turen til Heihillerhornet.

    • Mer informasjon om føreforhold finnes også på nettsidene til byfjellene.no, der det også er informasjon om føreforholdene i lysløypen på Fløyen.
    • På loyper.net kan du se når skiløypene er preparert.

Totræna vinterpark i Samnanger

Totræna vinterpark ligger langs veien mot Kvitingen i Samnanger kommune. Området ligger i 350 meters høyde i et snøsikkert område med furuskog. Løypeanlegget har flere sløyfer, den lengste er 5 km. Runden på 3 km har lys. Løypene ligger på et platå og er varierte uten altfor store stigninger eller bakker. Samnanger idrettslag preparerer og drifter anlegget. Med anlegget som utgangspunkt er det også fint å gå på tur utenfor løypene.

Atkomst fra Bergen mot Kvamskogen. Etter Tysse, ta til venstre mot Kvitingen. Følg veien forbi kraftverket ca. 3 km. Det er skiltet mot Totræna fra veien. Følg en bratt smal vei opp til parkeringen, like under skianlegget. Atkomsten kan være noe utsatt ved glatt føre. Avgiftsparkering kr. 50 ved den øverste parkeringsplassen.

    I sesongen blir det også preparert med atkomst via veien til Vannverket i Gjerdsvegen før Hågaåstunellen mot Tysse.

Hamlagrø og Bergsdalen

Hamlagrø Løypelag køyrer skiløype, kalla «Hamlagrøløypen» i Hamlagrø-Bergsdalen området. Løypa startar på Nore Hamlagrø med parkeringsplass langs vegen og tilkomsttrase opp i sjølve løypa. Her er trakkemaskina stasjonert i sesongen og løypekøyringa startar her. Løypa går i området Kvanngjelsmyri og Røvhaugane før den tar seg ned til Holeberg og kryssar bilvegen og Bergsdalselva for å fortsetja i øvre del av Bergsdalen.

Løypa er lett tilgjengeleg. Brøytekantar langs bilvegen vert fjerna slik at det er ikkje noko problem å koma inn i løypa. Løypa går gjennom mange hytteområder der alle hyttene har sine eigne parkeringsplassar. På Holeberg har Bergen og Hordalande Turlag (BHT) parkeringsplassar i forbindelse med Alexander Grieg hytta.

Sjusete i Kvam

Sjusete skisenter ligg opp frå Norheimsund. Frå Norheimsund og Øystese er det 8 minuttars kjøretid, følg skilting til Sjusete. Frå parkeringsplassen er det umiddelbar tilkomst til skiløypene, avgiftsparkering som og går til løypepreparering. Ved parkeringsplassen ligg også skistova og flotte akebakkar. Parkeringsplassen er også eit fint utgangspunkt for topptur til Torefjell som ligg 1050 moh.

I skistova er det garderobar og toalettanlegg som er ope heile døgeret. Det er GPS-tracking av trakkemaskin på skisporet.no. Området har og lysløype. Totalt er det ca. 30 km løyper tilknytta Sjusete skisenter.

Hopsdalen i Lindås

Skiløypen i Hopsdalen ligger i 200 meters høyde, øst for Knarvik i Lindås kommune. Ta av fra E39 ved Leknes og følg skilting til Hopsdalen skianlegg. Parkeringsplass i enden av veien. Lysløypen er ca. 3.5 km og går delvis på kjerrevei og dyrket mark i åpent kulturlandskap. Løypen blir preparert av de lokale idrettslagene, prepareringsavgift i sesongen. Området er et populært utfartsområde og egner seg godt til ski og aketurer med barn. Toalett ved parkerkingsplassen. Parkeringsplassen er også et fint utgangspunkt for ski og fotturer i Gladihaug området.