Bergen og Omland Friluftsråd

Horgo

OM HUSET

Leie av huset på Horgo er døgnbasert fra kl. 12.00 til kl. 12.00 neste dag (se bookingbekreftelse for leiedato), og maks leieperiode er 7 dager. Fremleie av huset er ikke tillatt. Prisen er kr. 500,- per døgn.

Horgo er en naturskjønn øy med flere lune bukter ut mot storhavet. Friluftsområdet er et tidligere småbruk på totalt ca. 60 dekar inn-og utmark, og forvaltningen av området ble overtatt i 1988. 

Flytebrygge og informasjonstavle for friluftsområdet finnes sør i Austrevågen. Friluftsrådet og de som leier kystledhuset disponerer en plass ved denne flytebryggen. 

Vestrevågen med sin rommelige og gode havn er et annet alternativ med fortøyningsbolter og gode ankringsforhold. Merk at flytebryggen der er privat, og at det er vanskelig innseiling når sjøen står på fra vest og nordvest.

TILGJENGELIGHET

Påkravde felt er merka med *



Reserve of 1 available accommodations.

Horgo er tilgjengeleg for valgt periode.

Informasjon

Horgo er en øy så du må disponere båt. Det er flytebrygge og informasjonstavle for friluftsområdet i Austrevågen. Der kan du følge sti fra kaien frem til huset. De som leier huset disponerer en plass ved denne flytebryggen. Alternativt kan Vestrevågen brukes. Det er en romslig og god havn med fortøyningsbolter og gode ankringsforhold. Flytebryggen er privat, og det er vanskelig innseiling når sjøen står på fra vest og nordvest.

Nøkkel ligger i en digital nøkkelboks på veggen ved siden av døren. Kode til boksen mottas på e-post når oppholdet nærmer seg. Alternativt er det også mulig å hente nøkkel på kontoret på Helleneset. Nøkkelen må legges på plass i boksen ved avreise.

Huset har det grunnleggende du måtte trenge for matlaging. Ellers må du blant annet ta med

  • Kjøkkenhåndklær og vaskekluter
  • Soveposer (eventuelt laken, pute og putevar)
  • Stearinlys, lampeolje og fyrstikker
  • Toalettpapir
  • Ved/parafin/kull

Huset har innlagt kaldt vann, men vannet kommer fra en stillestående dam så vi anbefaler at drikkevann tas med.

Det er utedo. Husk å ta med toalettpapir.

På kjøkkenet er det en kokeplate og et kjøleskap som drives på propangass.

Det er vedovn og parafinovn i stuen. Ved lengre opphold bør ved og parafin tas med. 

En større grill er tilgjengelig for de som leier huset. Ta med eget kull og tennveske.

Utenom friluftsområdet er Horgo i privat eie. Ta hensyn og respekter private eiendommer. Villsau beiter også på øyen og er med på å holde kulturlandskapet i hevd. Vis hensyn overfor dyrene, spesielt under lammingen i april. Hunder må holdes i bånd.

I 1955 bodde det 28 mennesker på Horgo, fordelt på seks familier som bodde i fire våningshus på tre gårdsbruk. I 1967 var øyen fraflyttet. Nordvestre del av øyen var grøftet og ryddet til innmark for grasproduksjon, og her var de tre gårdsbrukene plassert. Folket som bodde her, levde som fiskerbønder. En fordel med å bosette seg på nordvestsiden av Horgo var at når man levde som fiskerbonde, kunne en observere fuglene og se når det var fisk i havet. En høy steingard mellom Austrevågen og Vaulavågen skiller den nordvestre delen av øyen fra utmarken.   

Utleiehuset “Martin-huset” ble bygget i 1912 i sveitserstil. Da “gardbrukar, bygselmann og fiskar” Ole Larsen Horgen (1841-1926) og konen Synneve Johannesdatter (1829-1915) bodde på dette bruket med sine to barn i 1865 hadde de 7 kyr, 5 sauer og 1 geit og de sådde 300 kg havre og satte 300 kg poteter. Elste sønnen, Lars Johan Olsen Horgen (1863-1939), som kalte seg “gardbrukar og fiskar”, har i 1906 overtatt bruket. Han gifter seg med Cecilie Gjertine Abrahamsdatter (1862-1948). De får ti barn.   

Eldste sønn, Ole Martin Larsen Horgen (1887-1971), tjente i kongens garde før han dro til Amerika og jobbet på jernbaneanlegg i 4-5 år. Da Ole Marin kom hjem igjen i 1912 bygger han seg nytt hus for pengene han har tjent. Det tidligere eldre huset var smalere og lavere, på omtrent 5×8,7 meter i grunnflate. Nå bygget han et mye bredere hus i sveitserstil med stor ark. Ole Martin gifter seg i 1912 med Elen Johanna Jakobsdatter (1885-1946) fra Håland i Tysvær, og de får 6 barn. Eldste sønn dør rett etter fødselen.   

Nesteldste sønn Jakob Haaland (1915-1993) overtok eiendommen, men kunne på grunn av sterk allergi ikke drive gården. Han bodde på Horgo til rundt 1942, og drev fiske. Jacob ble etterhvert mekaniker og giftet seg i 1947 med Gurine Salomonsdatter Horgen (1927-2014) fra “Salomon-huset” og drar til Bergen hvor han jobbet på Sabb motorfabrikk på Damsgård.   

Lars Olsen Horgen (1923-1995) var den siste som bodde fast i “Martin-huset”. Lars O. startet mekanisk verksted i Vestrevågen på Horgo hvor han for hånd (uten strøm) produserte varmeapparat for drivhus, som han kalte “Horgen-brenneren”. Det var lite å tjene på verkstedet, så Lars O. solgte konseptet til Landbrukets og Gartnernes felleskjøp) i Bergen (LOG).   

Lars O. sin onkel Abraham kjøpte den første Sabb-motoren i 1925. Den var han så fornøyet med at han ble agent for Sabb’en. Dette agenturet overtok Lars O. senere. Han overtok onkelen sin motorbåt “Vito”. Båten gikk som doktorbåt og melkerute, og senere som skoleskyss, postrute og skysstrafikk mellom øyene. Etter hvert fikk Lars O. tilnavnet “Skyss-Horgen”.  

Kilde: Historisk hefte om Horgo, utarbeidet av Helge Jensen – basert blant annet på lokale informanter og bygdebøkene i Austevoll.

Ved avreise skal alle rom som har vært i bruk vaskes. Dette gjelder også utedoen. Sjekk at alle vinduer og dører er låst før du drar.

Alt avfall skal tas med.

Legg nøkkelen tilbake i nøkkelboksen.

Anmeldelser

0 Anmeldelser

Rated 0 out of 5.

Review "Horgo"