Bergen og Omland Friluftsråd

Løno

Lønøy

Om huset

Leie av kystledhuset på Løno er døgnbasert fra kl. 12.00 til kl. 12.00 neste dag (se bookingbekreftelse for leiedato), og maks leieperiode er 7 dager. Fremleie av huset er ikke tillatt. Prisen er kr. 400,- per dag.

Huset er gammelt og har en enkel standard. Det er kjøkken, to stuer og to soverom. Kjøkkenet er enkelt utstyrt med gass til koking, gryter og noe dekketøy. 

Der er en skjermet havn, men innløpet er nokså vanskelig og best fra sør/sørøst. Den offentlige kaien i ytre del av Lønovågen skal kun brukes til av- og påstigning. Ellers brukes fortøyningsboltene. 

Rundt øya er det rikt fiske, og det er et klatrefelt nord i Lønovågen. Informasjonstavle ved kaien.

TILGJENGELIGHET

Påkravde felt er merka med *



Reserve of 1 available accommodations.

Løno (Lønøy) er tilgjengeleg for valgt periode.

Informasjon

Området rundt øyen er åpent og værhardt så det er nødvendig med godt vær for å nå ut til øyen. Det er en skjermet havn, men innløpet er litt vanskelig og best fra sør/sørøst. Det er en kai i ytre del av Lønovågen, men den skal kun brukes til av- og påstigning. Bruk fortøyningsboltene istedet.

Nøkkelen til hytten ligger i en digital nøkkelboks ved inngangen til hytten. Kode til boksen mottas på e-post når oppholdet nærmer seg. Alternativt kan man også hente nøkkel på kontoret på Helleneset. Nøkkelen må legges på plass i boksen ved avreise.

Huset har det grunnleggende du måtte trenge for matlaging. Ellers må du blant annet ta med

  • Kjøkkenhåndklær og vaskekluter
  • Soveposer (eventuelt laken, pute og putevar)
  • Stearinlys og fyrstikker
  • Toalettpapir
  • Ved

Det er kaldt vann i kran på utsiden av hytten, men vannet er fra en brønn ovenfor hytten og derfor ikke egnet som drikkevann. Ta med drikkevann til eget bruk. (Nøkkel til tappekran henger på kjøkkenet.)

Det er utedo. Husk å ta med toalettpapir.

På kjøkkenet er det en komfyr som drives med gass.

Det er en vedovn i stuen, men ta med ved til eget bruk.

Det går sau ute hele året så hold hunder i bånd. I tiden mellom 15. april til 1. august er det ferdselsforbud i sjøfuglreservatet sør på øyen. I friluftsområdet ligger det en turboks, en av 16 geocacher som BOF har lagt ut i våre medlemskommuner. Det er fint å gå tur på øya.

Området rundt øyen er åpent og værhardt, og det kreves godt vær for å nå ut til friluftsområdet. Hvis du tilbringer noen dager på Løno, må du være forberedt på at været fort kan forandre seg slik at det kan være vanskelig å ta seg inn til fastlandet igjen.

Løno ligger vest i havet fra Møvik i Øygarden kommune. Øyen er en av de vestligste i skjærgården til Sotra og Øygarden. Friluftsrådet er eier eller medeier av ca. 6/7 av arealet. Det var fast bosetning på Løno til ut på 1950-tallet. Nå er det for det meste bare grunnmurer igjen. Friluftsrådet forvalter et bolighus og et naust på øyen.
 
Småbåtfolket i Hordaland vet hvor Løno er. Det samme gjør mange sjøfugler. Med storhavet i ryggen og en vid, værhard os i favnen er Løno et av Hordalands mest isolerte og værharde friluftsområde. Øyen og holmene vest for Sotra er en av fylkets mest stabile hekkelokaliteter for sjøfugl. Fuglene har ikke bare førsteretten, de vet også å starte Løno-sesongen før småbåtflåten har pusset fjærene og gjort seg sjødyktige etter vinteren. Når det kommer et stykke, blir det en viss konkurranse om leverommet i havkanten.

Sjøfuglene har myndighetene på sin side. I 1987 ble de sørvestlige delene av Løno og noen av småøyene utenfor, vernet som naturreservat. I vernesonen er det ferdselsforbud i hekkesesongen, fra 15. april til 1. august.
 
Selvberging i havgapet
 
Det var fastboende på Løno i perioden 1845-1951. På det meste var det seks gårdsbruk og 50 bofaste, med egen skole. Jorden var ikke akkurat lett å dyrke, og brukene var små og tungdrevne. Men kystbøndene visste hvordan de skulle utnytte ressursene, og øyfolket var selvforsynte med poteter, grønsaker og fôr til dyrene.
 
Det står hustufter og noen steingarder igjen fra landnåmstiden ute i havet. Det går fremdeles sauer i marken på Løno, og på den måten blir litt av den gamle kulturen holdt i hevd. De utegående sauene er “fastboende”, og finner vegetasjon som er egnet å beite på både sommer og vinter. Om sommeren går dyrene helst på gressmarkene i nord og vest på Løno, mens sørøstsiden, som er dekket med lyngshei, er det viktigste beiteområdet på vinteren. Lyngheien er i god stand uten busker og kratt. Flere strandplanter vokser i heien på øyen, og gjerne i små pytter med brakkvann.
 
Kilde: Grind.no

Alle rom som har vært i bruk skal vaskes, også utedoen. Sjekk at alle vinduer og dører er låst før du drar.

Alt avfall skal tas med.

Legg nøkkelen tilbake i nøkkelboksen.

Kart

Forslag til padletur i området rundt Løno finner du på TellTur.

Anmeldelser

0 Anmeldelser

Rated 0 out of 5.

Review "Løno (Lønøy)"