Tips
Turtips
Prosjektet ro- og padleruter i Vestland
Ro- og padleruter i Vestland Bergen og Omland Friluftsråd (BOF)...
Se merHytten i Sandholna
Friluftsområdet er en tidligere hytteeiendom med 700 meter strandlinje mot...
Se merHar du noen turtips å komme med?
Send oss gjerne noen ord og bilder på firmapost@bof.no, og tipset ditt kan bli vist her.
INfo
Allemannsretten gir rett til å ferdes, ta opphold og slå opp telt i utmark hvor andre eier grunnen. Den er et gratis fellesgode og et viktig grunnlag for den norske friluftskulturen. Bruken må være uten nevneverdige ulemper for andre. Friluftsloven regulerer bruken:
- Det er ikke tillatt å ferdes på innmark, unntatt når marken er frosset i tiden 15. oktober til 29. april. Innmark er blant annet fulldyrket mark, kulturbeite, hage, hustomt og yngre plantefelt. Utmark er i prinsippet alt som ikke er innmark. I praksis er det største delen av strender, svaberg, vann, myr, hei, skog og fjell i Norge.
- Underveis har alle rett til å dra opp båt eller kano på strandstrekning i utmark, for kortere tid. Du kan ikke bruke kai eller brygge uten tillatelse fra grunneier eller bruker.
- Med telt kan du fritt overnatte samme sted i utmark inntil to døgn i lavlandet, telt skal ikke settes opp nærmere enn 150 meter fra hus eller hytte der det bor folk.
- For å bevare naturen fri for forstyrrelser og støy, er motorferdsel i utmark som hovedregel forbudt.
- Vær forsiktig med åpen ild, husk at det er generelt bålforbud i tiden 15. april til 15. september. Sett ikke engangsgrillen direkte på bart fjell eller gress. Dersom du lager bål i strandkanten, ikke legg bålplassen rett på svaberg slik at berget sprekker.
- Å gå med løs hund må anses for å være en allemannsrett, men hundeloven setter sterke begrensninger i muligheten til å gå med løs hund både i og utenfor båndtvangstiden. Tiden når hund skal holdes i bånd er fra 1. april til og med 20. august.
- Bergen kommune har egne forskrifter om båndtvang for hund som blant annet sier at hunder skal holdes i bånd der husdyr har rett til å beite og faktisk beiter i perioden 1. april til 31. oktober. Etter forskriften er det forbudt å la hunden gå løs på enkelte turveier, og i lysløyper når de brukes til skigåing: Fløyen, Totland, Frotveit, Hjortland og Gullbotn. På enkelte opparbeidede turveier- leir og rasteplasser og skiltede turstier er det båndtvang hele året, det gjelder blant annet Kvarven og Tennebekktjernet. På offentlig tilrettelagte badeplasser skal hunder holdes i bånd mellom 1. april og 20. august. Husk at hunder bare kan være løse når de blir fulgt og kontrollert på en aktsom måte.
- Ville bær og sopp kan plukkes fritt.
- Jakt og fiske i ferskvann og vassdrag inngår ikke i allemannsretten. Retten ligger hos grunneier, som må gi tillatelse. Fiskekort kan kjøpes lokalt.
- Mer informasjon om allemannsretten i strandsonen finner du på nettsidene til Miljødirektoratet.
- I områder vernet etter naturvernloven gjelder spesielle regler. Kontakt Statsforvalteren hvis du ønsker mer informasjon.
Brosjyren “Reiseliv og hensyn til dyrelivet” gitt ut av Direktoratet for naturforvaltning, som har nyttig informasjon om hvordan vi skal oppføre oss for å unngå å forstyrre dyrelivet.
All bålbrenning i eller i nærheten av skogmark og annen utmark er forbudt i tiden 15. april – 15. september. I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) uten tillatelse fra kommunen ved brannvesenet. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.
Under generelt bålforbud er det lov å grille i egen hage, i parker og i sjøkanten – i god avstand fra trær og vegetasjon. Det er også lov å benytte tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent av kommunen. Brannsjefen kan legge ned totalforbud mot bruk av ild utendørs ved lange tørkeperioder eller ekstreme vindforhold som medfører stor risiko for gress- og krattbranner.
Vis aktsomhet, vurder spredningsfare og om det er forsvarlig å brenne bål. Sørg for at bålet holdes under oppsyn og kontroll. Ha vann tilgjengelig, og slokk bålet forsvarlig før du går. Rydd bålplassen, og ta med deg engangsgrillen. All brenning skjer på eget ansvar.
Se Bergen brannvesen sine nettsider for detaljert informasjon.
- Lær å svømme.
- Bad aldri alene.
- Bad ikke når du er sulten, like etter at du har spist, eller når du er påvirket av rusmidler.
- Stup ikke uten videre uten å vite hvor “grundt” det er.
- Svøm langs land. Svøm ikke under brygger eller foran stupbrett.
- Dytt ikke andre ut i vannet.
- Dukk aldri noen under vann!
- Gå på land hvis du føler deg kald eller uvel.
- Rop om hjelp bare hvis du er i fare – Aldri ellers.
- Bruk godkjent redningsvest.
- Tenk sikkerhet. Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen.
- Ta med nødvendig utstyr. Utstyret må holdes i orden og være lett tilgjengelig.
- Respekter vær og farvann. Båten må bare benyttes under egnede forhold.
- Følg sjøveisreglene. Bestemmelsene om vikeplikt, hastighet og lanterneføring må overholdes.
- Bruk redningsvest eller flyteplagg. Det er påbudt å ha på seg flyteutstyr om bord i fritidsbåter under 8 meter. Fritidsbåter f.o.m. 8 meter skal ha egnet flyteutstyr til alle ombord.
- Vær uthvilt og edru. Promillegrensen er 0,8 når du fører fritidsbåt under 15 meter.
- Vis hensyn. Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.
Forbered deg på at det kan skje en ulykke, og tenk igjennom hvordan du bør forholde deg: Behold roen, bli ved båten og tilkall hjelp.
- Lær å svømme.
- Bad aldri alene.
- Bad ikke når du er sulten, like etter at du har spist, eller når du er påvirket av rusmidler.
- Stup ikke uten videre uten å vite hvor dypt det er.
- Svøm langs land. Svøm ikke under brygge eller foran stupbrett.
- Dytt ikke andre ut i vannet.
- Dukk aldri noen under vann.
- Gå på land hvis du føler deg kald eller uvel.
- Rop om hjelp bare hvis du er i fare.
- Bruk godkjent redningsvest.
I sjøen er fritidsfisket fritt, noko som er ein viktig del av allemannsretten, og ein kan fiske utan løyve frå grunneigaren. Dette gjeld også laksefiske i sjøen med stong, men fisket må skje minst 100 meter frå elveutløpet. Det frie fisket gjeld også fiske med fastståande reiskap. Eit unnatak frå fritt fiske er fiske med fastståande reiskap etter anadrome laksefisk. Her har grunneigaren fyrsteretten på og nær eigen grunn. Det finst eit omfattande regelverk for fisket i saltvatn. Det handlar om både lovleg reiskap, merkingsplikt og fisketider. For fiske med stong eller andre handreiskapar er det relativt få restriksjonar.
Frå 1. januar 2002 fall fiskeavgifta for fiske etter innlandsfisk bort. Enkeltpersonar og familiar slepp dermed å betale årsavgifta til staten. Ved fiske etter laks, sjøaure og sjørøye må ein framleis betale avgift. Du må framleis kjøpe fiskekort lokalt. I perioden 1. januar til 20. august har born og ungdom under 16 år rett til gratis fiskekort der det er organisert kortsal. For vassdrag med laks, sjøaure og sjørøye skal dei berre betale lokal fiskekortavgift.
Småviltjakt krev at du er registrert i jegerregisteret og har betalt jegeravgift. Alle fyrstegongsjegerar må avleggje jegerprøven. I tillegg til jegeravgift må du løyse jaktkort lokalt. Skal du jakte frå båt på sjøen, krevst det berre jegeravgift. Det er berre tillate å felle individ av artar det er fastsett jakttid for. Andre artar er freda.
Opplysningar om jakt og fiske i Hordaland kan ein få ved å ta kontakt med Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hordaland eller med administrasjonen i kommunane. Miljødirektoratet har mykje nyttig informasjon om jakt, fiske og friluftsliv på nettsidene sine. Inatur har og nyttig informasjon om jakt, fiske og friluftsliv. Mellom anna kan du betale fiskeavgiften på denne nettportalen.
Sjekk ut våre bilder av friluftsområdene på Flickr. Kanskje du finner et fint sted å telte, bade eller gå tur?
TellTur er friluftsrådenes elektroniske postkassetrim. Her kan du finne turmål og registrere resultatene dine. Konkurrer med deg selv eller med andre turgåere om å nå flere mål! Bruk kartet for å se hvilke turmål som finnes, eller gå til ditt nærmeste friluftsråd og les om hvilke konkurranser du kan delta i.

Ønsker du å oppleve hav og kyst, vandre gjennom lynghei, langs svaberg eller i fjordlandskapet. Da tilbyr Friluftsrådet flere områder som kan være aktuelle for slike opplevelser. Under har vi listet opp noen av de fineste områdene. Flere andre friluftsområder er godt egnet for kortere turer.

I BOF sine områder er det lagt opp til en rekke aktiviteter i vann så vell som på land. Flere områder har blitt tilrettelagt etter universellutforming med blant annet baderamper på flere av områdene.
