Bergen og Omland Friluftsråd

Badeplasser og badevann

Bergen og Omland Friluftsråd har ansvar for et rikholdig utvalg av badeplasser i Bergensregionen. Mange av områdene er tilrettelagt med stupebrett og badeflåter. Flere steder er det fine svaberg for soling, og mange av badevikene er tilrettelagt med skjellsand. 

Våre deltakerkommuner arbeider for at badevannet skal være best mulig. Gjennom sesongen blir det tatt prøver, og det har vært godt badevann på alle våre badeplasser. Regionen har en strand med spesielt gode kvaliteter som er en godkjent Blått flagg strand, nemlig Helleneset i Bergen.

 

BADEVANNSKVALITET

Bergen kommune publiserer hvert år vannkvaliteten på badeplassene i kommunen. Prøveresultatene finner du på Vann- og avløpsetatens nettsider. De registerer også badevannstemperaturer, så her kan du gå inn å se temperaturen på de mest populære badeplassene.

Flere andre kommuner tar også prøver av badevannet.

 

BADEVANNSTEMPERATUR

På utvalgte badeplasser i Bergen blir badevannstemperaturene målt av Bergen Vann. I Bjørnafjorden finner du badetemperatur på Badetassen.no.

Vi anbefaler også yr.no sin tjeneste der alle kan melde inn badevannstemperaturer, eller havvarsel.no som viser sjøtemperaturen i hele Norge.

 

Under finner du en opplisting av noen av de best tilrettelagte og mest populære badeplassene i noen av våre deltakerkommuner.

 

Oversikt over alle badeplasser i medlemskommunene finner du på Vestkystparken.no. Filtrer på badeplasser og klikk inn for å vite mer. Kanskje du finner noen du ikke har besøkt?

KYRKJETANGEN OG SKJOLDABUKTA I BERGEN KOMMUNE

Kyrkjetangen friluftsområde

Kyrkjetangen ligger ved utløpet av Nordåsvannet og er en av de mest populære og best tilrettelagte badeplassene i Bergen. Området er lett tilgengelig med offentlig transport, og har også stor parkeringsplass med god skilting fra hovedveien. Området har to landgrunne strender med skjellsand, fine svaberg, gressmarker og flere stupebrett. Badeplassen er universelt utformet med handikapparkering og baderampe.

Nordåsvannet har ofte gode badetemperaturer. Skjoldabukta friluftsområde er også en populær badeplass som ligger i Nordåsvannet.

KROHNEGÅRDEN OG TENNEBEKKTJERN I BERGEN KOMMUNE
Krohnegården

Badeplassen Krohnegården i Storavatnet er tilrettelagt med turvei og baderampe for bevegelseshemmede. 

På Laksevåg ligger også Tennebekktjern friluftsområde øverst i Nipedalen. Området er meget poulært og har to store sandstrender med romslig bakland. Parkering øverst i Nipedalen eller ved Lappeleiren ved Liavatnet.

BALLASTBRYGGEN, NORDNES SJØBAD, SANDVIKEN SJØBAD OG SYDNES SJØBAD
I BERGEN KOMMUNE

Nordnes sjøbad

De sentrumsnære badeplassene i Bergen er det AdO Arena som drifter: 

  • Det mest populære er Nordnes sjøbad (bildet) som har betjening, garderobeanlegg og eget oppvarmet basseng. 
  • Ute på Nordnespynten finner du Ballastbryggen, lenger inne ved hurtigruteterminalen i Jekteviken ligger Sydnes sjøbad
  • Ute i Sandviken like ved Gamle Bergen ligger Sandviken Sjøbad som også er et populært område med stupebrett og svaberg.
VOLLANE FRILUFTSOMRÅDE I BERGEN KOMMUNE

Vollane

Badeplassen på Vollane i Åsane bydel er meget populær, og har en stor gressmark, stupebrett og strand egnet for barn. 

Handicapparkering og baderampe nede i området, men parkeringsplassen er stengt med bom. Kode til nøkkelboks fås ved å kontakte BOF.

GRØNEVIKA OG SANDHOLNA PÅ ARBORETET I BERGEN KOMMUNE
Grønevika

Grønevika (bildet) og Sandholna er friluftsområder som ligger i tilknytning til Det Norske Arboret på Milde. Badeplassen har parkeringsplass for handikappede og er tilrettelagt med baderampe.

HELLENESET FRILUFTSOMRÅDE I BERGEN KOMMUNE

Grønevika

Helleneset i Bergenhus bydel er en av Friluftsrådets best utbygde badeplasser. Badeplassen har et eget basseng for barn med egen rampe for rullestolbrukere. Området har også baderampe og badetrapp for å lette atkomsten til og fra sjøen. 

LISLEVIKA OG ORMHILLEREN I ØYGARDEN KOMMUNE

Lislevika

Lislevika badeplass ligger i Øygarden kommune rett før Tjeldstø. Området har baderampe for bevegelseshemmede. Noe bratt atkomst fra parkering. 

Ormhilleren er også mye brukt.

SMÅHOLMANE, STÅVIKA OG HOLMSUND I KVAM KOMMUNE

Ormhilleren

Kvam kommune har flere idylliske badeplasser langs Hardangerfjorden. SmåholmaneStåvika og Holmsund er spesielt godt tilrettelagte områder med sandstrender, stupebrett og romslige oppholdsareal.

FLØKSAND OG VARNAPPEN FRILUFTSOMRÅDE I MELAND KOMMUNE

Fløksand friluftsområde ligger ved golbanen i Alver kommune. Området har baderampe for bevegelseshemmede. Turveien fram til rampen er noe bratt. Rullestolbrukere anbefales derfor å ha med ledsager. 

Varnappen friluftsområde ligger like ved Frekhaug. Området har en idyllisk liten badefjære og er tilrettelagt med baderampe og handicaptoalett. Asfaltert vei fram til badeplassen, men noe bratt.

ERVIKANE OG MOBERGSVIKJO I BJØRNAFJORDEN KOMMUNE

Ervikane

Ervikane ligger på Strøno i Os skjærgården. Området er romslig med flate turveier egnet for rullestolbrukere. Gangveien er stengt med bom rett etter parkeringsplassen. Det er mulig å låne nøkkel til bommen hos Friluftsrådet på Helleneset, på kommunehuset i Os eller få kode til nøkkelboks fra BOF. Området er også tilrettelagt med baderampe og handicaptoalett. 

Mobergsvikjo like ved Oseana og Os sentrum er også mye brukt.

KOLLEVÅG OG SOLNES FRILUFTSOMRÅDER I ASKØY KOMMUNE

Kollevåg

Kollevåg er et romslig område på vestsiden av Askøy, godkjent som turområde og badeplass for rullestolbrukere med ledsager. Her er turveier, flere badestrender, eget grillhus og baderampe i Vestrevågen. Veiene ned til grillhuset og Vestrevågen er asfaltert, men har noen bratte partier. Grillhuset er tilpasset rullestolbrukere. 

Solnes ligger på østsiden av Askøy mot byfjorden og har fine turveier egnet for rullestolbrukere med ledsager. Toalett og parkering. 

ROLVSVÅG FRILUFTSOMRÅDE I SAMNANGER KOMMUNE

Rolvsvåg

Rolvsvåg friluftsområde er et idyllisk friluftsområde som ligger ved Samnangerfjorden, på veien mellom Gullfjellet og Os. Området er tilrettelagt med parkering, baderampe og turvei ned i området. Toalettet er tilpasset rullestolbrukere.